Ryż DZIKI 100g RADIX
9,02
PLN
Ryż brązowy – zaraz po zbiorze usuwa się z niego niejadalna cześć zewnętrzna, zwaną plewami. Ziarna charakteryzują się lekko brązowanym kolorem, z czego jego nazwa, i maja wydłużony kształt. Ten gatunek ryżu jest bardziej wartościowym ziarnem niż jego biała odmiana gdyż jest bogatszy w witaminy, błonnik i składniki mineralne. W ryży brązowym występują takie witaminy jak: B6, E, K, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina, tiamina. Ryż ten jest bardzo wolno trawiony przez organizm, przez co wydłuża poczucia sytości. Wykazuje właściwości obniżające cholesterol, oraz jest stosowany jako środek obniżający poziom cukru we krwi, zaleca się go w diecie u cukrzyków.
Wartość odżywcza w 100 g ugotowanego produktu | |
---|---|
Wartość energetyczna | 111 Kcal |
Białko | 2,58 g |
Tłuszcz | 0,9 g |
Węglowodany | 22,96 g |