Realizacja zamówienia: 3-7 dni
Producent: DARY NATURY

 Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik nazywany kurkuminą. To właśnie ów żółty pigment ma silne działanie przeciwzapalne, jest przeciwutleniaczem oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe. Kurkuma i kurkumina są szeroko stosowane wkuchni oraz w przemyśle kosmetycznym. Wśród produktów barwionych kurkuminą wymienić można napoje w puszkach, produkty piekarskie, mleczarskie, lody, jogurty, herbatniki, słodycze, polewy.

Kurkuma działa żółciotwórczo, rozkurczowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Zdobyła wielkie uznanie ludów dalekiego Wschodu jako przyprawa i lek. Kłącza kurkumy bowiem działają leczniczo w przypadku reumatyzmu, chorób serca i wątroby.

W hinduskiej kuchni kurkuma znajduje zastosowanie jako przyprawa do dań z fasoli i soczewicy. Europejczycy natomiast stosują kurkumę jako barwnik (choć nie tylko) do sosów, omletów czy makaronów. Kurkumy używa się ponadto do barwienia jaj na twardo, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzui piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Kurkuma jest także ważnym składnikiem curry, musztardy i sosu Worchester. To właśnie żółta barwa większości potraw typu curry pochodzi od kurkumy, stosowanej najczęściej w postaci rozdrobnionego korzenia.

 

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00