WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: ściągające, przeciwbiegunkowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne, poprawiające przemianę materii.
Liście jeżyny mogą być pomocne:
- przy grypie, przeziębieniu
- w chorobie reumatycznej
- w chorobach żołądkai jelit,
- w walce z chorobami skóry
- w przypadku przewlekłych zapaleń błony śluzowej, kiedy w przewodzie pokarmowym nadmiernie rozwija się flora bakteryjna i pojawiają się skłonności do wzdęć oraz biegunek.
Liście jeżyn od czasów starożytnych były wykorzystywane jako lek w walce z chorobami skóry, takimi jak liszaje, wypryski, ropiejące i nie gojące się rany. Wyciąg z liści jeżyny fałdowanej można używać jako środek wykrztuśny, a także uspokajający.
Z kolei owoce jeżyn poleca się:
- w leczeniu anemii (ponieważ zawiera m.in. żelazo i miedź mikroelementy potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek),
- w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego (niedojrzałe działają zapierająco, przejrzałe - przeczyszczające),
- w okresie rekonwalescencji (np. po ciężkich chorobach zakaźnych),
- w chorobach skóry, np. nadmierne rogowacenie naskórka,
- w celu uzupełniania niedoboru witaminy A (osoby z tego typu niedoborem wykazują objawy ć niedowidzenia zmierzchowego i przedłużoną adaptację wzroku do ciemności).