Realizacja zamówienia: 3 dni
Producent: DARY NATURY

 Imbir lekarski, jak wskazuje sama nazwa ma duże zastosowanie w medycynie ludowej. Jest to bylina, do 1 m. Ma liście lancetowate, przypominające liście trzciny. Kwiaty są zielonkawożółte. Imbir uprawia się dla jego mięsistych, bulwiasto zgrubiałych, do 10 cm długości kłączy. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak uprawiać i do czego stosować tą cudowną roślinę.

 W medycynie wschodu, zwłaszcza w Indiach, Chinach i Japonii, imbir jest szeroko ceniony za dobroczynny wpływ na układ trawienny. Roślina ta służy również do otrzymywania leków przeciwreumatycznych, przeciwalergicznych oraz nasercowych. Imbir ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Wykazano ponadto jego właściwości przeciwbólowe.Korzenny, z lekka ostry i cytrynowy smak kłącza imbiru znajduje duże zastosowanie przede wszystkim w kuchni egzotycznej – i to zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Ceni się go szczególnie w Indiach, krajach arabskich, Chinach i Pakistanie. Wchodzi w skład curry i wielu innych mieszanek przyprawowych.

Imbir świetnie komponuje się z czosnkiem, razem stanowią znakomity dodatek do mięs, sosów, zup i potraw z warzyw. Nie można zapominać także, że przyprawa ta jest składnikiem pierników i wielu innych wypieków. Popularnymi napojami są imbirowa herbata i piwo z dodatkiem imbiru. Na tym jednak jego wykorzystanie się nie kończy. Imbir świetne pasuje do sałatek owocowych, rosołu z kury czy chłodników na bazie zsiadłego mleka lub kefiru 

 

Przyprawy tej nie powinno się stosować w towarzystwie zbyt wielu ziół, zaś przy jej dodawaniu trzeba wykazać się umiarem – imbir w zbyt dużej ilości może nieodwracalnie zepsuć smak każdej potrawy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polecamy

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00