Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) 

Pokrzywa zwyczajna

Gatunek rośliny rosnącej dziko, popularnie występująca w Polsce, rodzina pokrzywowatych. Surowcem zielarskim są liście, jest korzeń oraz nasion. Jako roślina znajduje zastosowanie w kosmetyce, farmakologii, ogrodnictwie, jest roślina jadalną i paszową. Jest wykorzystywana z ziołolecznictwie jako środek spowalniający przerost prostaty, szczególnie w stanie początkowym choroby. Liście i ziele tej rośliny odgrywają ważną role w leczeniu cukrzycy typu 2 gdyż zażyte w postaci choćby naparu obniżają nieznacznie poziom cukrów we krwi. Ponad to ziele pokrzywy znajduje uzasadnione zastosowanie w stanach zapalnych skóry oraz dróg moczowych, wpływa pozytywnie na przemianę materii, wykazuje działanie przeciwkrwotoczne. Zwiększa w określony sposób poziom hemoglobiny i ilość erytrocytów, używana do przemywania lub okładów sprzyja szybszemu gojeniu się ran, wrzodów i czyraków. Przetwory, np. soki z pokrzywy spożywane powodują zwiększone wydzielanie soków żołądkowych co znacznie poprawia trawinie i wchłanianie pokarmów. W medycynie ludowej parzące właściwości zielonej rośliny, za sprawą kwasu mrówkowego, wykorzystywane były do leczenia chorób reumatycznych i zwyrodnieniowych stawów poprzez pocieranie rośliną chorego stawu.

.


Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00