Orzech włoski

Orzech włoski (Juglans regia L.) 

Orzech włoskiDrzewo liściaste z rodziny orzechowatych w Polsce często uprawiany i naturalnie dziczejący. Roślina ciekawa ze względu na korzyści zielarskie i żywieniowe, dla produkcji żywności i farmaceutyków o szerokim zastosowaniu medycznym. Surowcem zielarskim są tutaj kora, liście, owoce i łupina orzecha. Zielone łupiny orzecha włoskiego oraz jego liście z tego samego okresu wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne oraz przeciwbiegunkowe. Duża ilość garbników odpowiada za jego właściwości ściągające i stosowane w zaburzeniach żołądkowo – jelitowych. Odwar stosuje się do płukane przy wystąpieniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Za pomocą odwaru wykonujemy okłady i przemywania przy oparzaniach, liszajach i trądziku. Napar wykazuje działanie lekko przeczyszczające, owoce, czyli same odłupane owoce orzecha posiadają wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i są szczególnie polecane w diecie przeciwmiażdżycowej.

.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00