Olej LNIANY dr. BUDWIG

Olej lniany, bogactwo kwasów omega 3

Olej lniany – jak powstaje.

Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu w temperaturze nie przekraczającej 10 stopni Celsjusza – co gwarantuje najwyższą jakość produktu finalnego. Olej taki charakteryzuje się stosunkowo niską odpornością na utlenianie, nie poddawany obróbce cieplnej łatwo się psuje dla tego olej taki powinno się izolować od źródła tlenu zamykając szczelnie w ciemnych butelkach, oraz przechowywać w warunkach chłodniczych zapewniających niską temperaturę oraz organiczne nasłonecznienie.

Olej lniany w EKO Sklepik A&K

Kilka słów o historii oleju lnianego.

Słowianie już od zarania dziejów słynęli między innymi z produkcji oleju lnianego. W średniowieczu był on stosowany powszechnie na ziemiach całej europy, gdzie zachwalano jego właściwości żywieniowe i lecznicze, przypisując mu często nadnaturalne właściwości, co oczywiście weryfikowała późniejsza nauka. Nie mniej jednak bogaty w kwasy OMEGA 3 jest jednym z najzdrowszych i najbardziej pożądanych, jeżeli chodzi o właściwości żywieniowe, olejem jaki znamy. Był jednym z głównych nośników tłuszczy w czasie postu w ówczesnej europie, i miał bardzo duży udział w prawidłowym żywieniu organizmu w czasie postnych głodówek. We wspomnianym okresie naszych dziejów był tak powszechny, iż stosowano go także w przemyśle np. do impregnacji drewna. Działo się tak w miarę postępu cywilizacyjnego. Nastąpiło uprzemysłowienie metod tłoczenia oleju z oleju tłoczonego na zimno, a więc tego najbardziej pożądanego ze względów żywieniowych, do metod tłoczenia na skalę przemysłową. Podgrzewany i tłoczony maszynowo stracił znacznie na jakości. Zmieniając mocno swoje wartości odżywcze, a właściwie pozbywając go walorów żywieniowych, przedkładając jakość nad ilość, stał się przedmiotem powszechnego użytku. Do utraty znaczenia oleju lnianego w czasie przemian przemysłowych na świecie i w europie, przyczyniło się także wynalezienie łatwiejszych w uprawie, lecz bardziej ubogich odmian lnu o niskiej zawartości kwasu alfalinolenowe, w skrócie ALA. Odmiany takie charakteryzują się zawartością kwasu ALA na poziomie 2 – 5%, tymczasem dla celów żywieniowych najbardziej odpowiedni jest olej tłoczony na zimno z odmian lnu o poziomie ALA w granicach 50-60%, a więc znacznie, ale to znacznie przekraczający możliwości odmian ubogich.

Właściwości lecznicze oleju lnianego.

Substancja otrzymana w wyniku tłoczenia nasion lnu przybiera postać gęstej oliwy bogatej w kwasy OMEGA 3, który odpowiadają za budowanie komórek w całym organizmie ludzkim, ogrywając jednocześnie ważną role w syntezie hormonów. Spożywanie oleju lnianego w czystej postaci korzystnie wpływa na regulację cyklu miesiączkowego u kobiet, łagodzi objawy menopauzy u kobiet, jest stosowany w profilaktyce i leczeniu objawów przerostu prostaty u mężczyzn. Ponad to regularne spożywanie tej drogocennej oliwy z punktu widzenia naszego zdrowia, wspomaga procesy trawienne czym przyczynia się do prawidłowej przemiany materii, a co za tym idzie pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi i poprawy jakości życia. Olej lniany wykazuje bardzo pozytywne działanie na skórę całego ciała, odżywiając i natłuszczając ją niejako od środka, dla tego zalecany jest często dla osób borykających się z chorobami łuszczycowymi skóry, oraz cierpiących z powodu nadmiernego, lokalnego lub całościowego przesuszania się skóry ciała.

Jak stosować olej lniany.

Zapotrzebowanie na kwasy mega 3, a tym samym ilość spożywanego Oleju lnianego dla danego organizmu określa się indywidualnie, jednak dla uzyskania odpowiedniego średniego spożycia oleju lnianego dziennie przyjmuje się, że powinna to być porcja od jednej łyżki, dla minimalnego dziennego zapotrzebowania do nawet 3 łyżek dziennie.

Kilka praktycznych zastosowań kulinarnych dla oleju lnianego:

Olej lniany jest doskonałym składnikiem wszystkich sałatek i surówek sporządzanych bez użycia temperatur, a więc takich gdzie produkty są świeże i nie poddawane obróbce cieplnej a jedynie dodawane w naturalnej postaci. Takie oczywiście produkty spożywcze są dla naszego organizmu najbardziej cenne, gdyż zawartość witamin i kwasów organicznych jest na poziomie nie zmienionym, a więc najwyższym możliwym do otrzymania w warunkach domowych. Olej lniany dodajemy do ugotowanego wcześnie ryżu, zamiast sosu do ziemniaków, do wyrobu majonezu, przyrządzając za jego pomocą tradycyjne śledziki w oleju. I choć olej ma specyficzny smak i barwę, to idealnie harmonizuje się z potrawami w naszej kuchni dodając jednocześnie do naszej diety, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmy, kwasy omega 3.

Olej lniany w EKO Sklepiku A&K

Propozycja oleju lnianego dostępnego na stronach internetowego sklepu zielarskiego to produkt z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich z Poznania, którego zawartość procentowa kwasów omega 3 wynosi 55%, a więc jest niezwykle wysoka. Otrzymuje się go w procesach produkcyjnych w całości opracowanych i wdrożonych przez instytut z ponad 80 – letnim doświadczeniem lniarskim. Produkuje się go lnu o wysokich właściwościach i mało spotykanej czystości w procesach tłoczenia na zimno, i naturalnej filtracji czego dowodem jest pozostały na dnie naczynia szklanego naturalny osad lniany. Przekonani o wyjątkowości produktu, oraz o czystości i skuteczności metod jakimi charakteryzuje się Instytut Włókiennictwa z Poznania w aktualnej ofercie sklepu zielarskiego eko-zielarski.pl znajdziemy następujące produkty oleju lnianego:

ZASTOSOWANIE w diecie dr. BUDWIG

Olej lniany dostępny w sklepie jest niezbędnym środkiem produktowym w słynnej i znanej diecie dr. BUDWIG, której celem jest dostarczanie organizmowi w sposób łatwy i przyjemny kluczowych, ze względu na żywienie, składników odżywczych w tym kwasów OMEGA 3, antyoksydantów, błonnika i węglowodanów złożonych. Kluczowym składnikiem w tej diecie jest właśnie nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno jakim jest BIOFLAX olej lniany do diety dr. BUDWIG.

Olej spożywamy na zimno. Należy pamiętać, że olej ten nie nadaje się do smażenia, gdyż pozbywamy się podczas obróbki cieplnej drogocennych składników żywieniowych. Spożywamy więc go w postaci najprostszej, czyli bezpośrednio z naczynia szklanego, lub przyrządzamy za jego pomocą pożywne dania na zimno takie jak surówki, śledziki w oleju lnianym, ryż z dodatkiem oleju itp. KK

Przykładowe produkty:

Zobacz wszystkie produkty z tej kategorii

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00