Morwa Biała

Morwa biała (Morus alba L.)

Morwa

Drzewo liściaste z rodziny morwowatych od wieków uprawiane w Chinach i służące do hodowli jedwabników morwowych, dla których liście tej rośliny były doskonałym pożywianiem. Z kokonów larw otrzymywano ceniony na całym świecie jedwab. Roślina o właściwościach leczniczych, szczególnie liście i susz owocowy, działa stabilizująco na poziom cukru we krwi, polecany szczególnie osobom z cukrzycą typu 2 jako środek pomocniczy w leczeniu skutków tej choroby. Jest stosowany również w diecie mającej na celu redukcję masy ciała, również z powodu oddziaływania na poziom cukru i ograniczanie przyswajania cukrów, które w diecie odchudzającej pełnią bardzo ważną role, a ich niski poziom znacznie przyspiesza sam proces dochodzenia do zamierzonej wagi ciała. Coraz częściej można spotkać wyrabiane z owoców morwy zdrowe przekąski, jest dodatkiem do mieszanek w tzw. zdrowej żywności.

.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00