Lawenda

Lawenda wąskolistna, l. lekarska (Lavandula angustifolia)

Lawnda

Roślina lekarska zwana także bławaktą lub czyszczeczem z rodziny jasnowatych pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego, roślina uprawna w Polsce. Dla celów zielarskich wykorzystuje się głównie kwiaty i wytwarzany z rośliny olejek eteryczny. Ze względu na właściwości lecznicze zaleca się lawendę jako środek uspokajający, przeciwskurczowy i antyseptyczny. Poprawia trawienie, działa wiatropędnie. Jest wykorzystywany jako składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji i leczenia skóry delikatnej i wrażliwej. W kosmetykach działanie lawendy określa się jako przeciwtrądzikowy, regenerujący skórę i działający antyseptycznie.

.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00