Karczoch

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)

Karczoch

Karczoch zwyczajny, kard, karczoch ostowy -roślina z rodziny astrowatych występuje popularnie na terenach basenu Morza Śródziemnego, Afryce Północnej i Wyspach Kanaryjskich. Cenione warzywo ze względu na zawartość ok3% , poszukiwanej przez osoby chore na cukrzycę, inulinę. Zaleca się go także dla osób chorujących na wątrobę, a ekstrakt z tej rośliny wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, hepatoprotekcyjne, obniżające poziom cholesterolu oraz silne działanie przeciwutleniające. Karczoch jest dodawany do płynów i substancji oczyszczających skórę w kosmetyce, wszelkiego rodzaju kremów, toników i maseczek.

.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00