Jarzębina

JARZĘBINA Jarząb (Sorbus aucuparia L.)

Jarząb pospolity

Jarzębina, Jarząb pospolity, (Sorbus aucuparia L.) Jarząb zwyczajny – roślina popularnie występująca w całej Europie, znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jako roślina ozdobna oraz w kulinariach. W fitoterapii wykorzystuje się owoce o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu. Jarząb jest źródłem cennych witamin C, E,P,K, A oraz PP, poza tym działa lekko moczopędnie, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz błony śluzowe. Zaleca się osobom zmagającym się z nieżytem jelit, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także przy przewlekłych biegunkach. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych jako ważny ich składnik.

.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00