Głóg

GŁÓG (Crataegus L.)

.OWOCE GŁOGU

GŁÓG - ptôszi chléb, babi mąka, zajęcze gruszki, diobli gruszki, kolidupa – ciernisty krzew rodzimy występujący popularnie w całym kraju. Roślina lecznicza, najsilniejsze działanie mają kwiatostany wraz z najbliższymi liśćmi oraz dwukrotnie słabsze owoce. Działanie głogu określa się jako uspokajające i głównie rozkurczające naczynia krwionośne. Nalewki spirytusowe i napary stosuje się u osób chorujących na nadciśnienie, borykających się z chroniczną bezsennością oraz lekką nerwicą, w dolegliwościach związanych ze starzeniem się i okresem starczym, oraz polecany jest po przebytym zawale mięśnia sercowego. Z owców głogu wytwarza się wino i przetwory spożywcze jak jest składnikiem smacznych herbat oraz dżemów.

.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Godziny otwarcia: pn-pt 09:00 - 17:00 so 09:00 - 14:00